۲ فروردین ۱۳۹۱، ۱۳:۵۰

صانعی در گفتگو با مهر:

انسان باید هرلحظه نو به نو شود

انسان باید هرلحظه نو به نو شود

استاد گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی درباره درس نو شدن از طبیعت گرفتن گفت: هر لحظه باید نو شویم به این معنی که فضایل اخلاقی بهتری را در خود پرورش دهیم و از رذیلتها و شرارتها فاصله بگیریم.

دکتر منوچهر صانعی دره‎بیدی در ابتدای سال نو در مورد استمرار نیتهای خوب این ایام به خبرنگارمهر گفت: بنابر تجربه‎‏های تاریخی معیار استمرار بخشیدن نیتهای خوب، لحظات آغازین بهار عقل است. اگر ما ضوابط عقلی را الگوی زندگی خود قرار دهیم حداکثر منافع را کسب خواهیم کرد و اگر عقل را الگوی زندگی خود قرار ندهیم از حداکثر خطرها و زیانها درامان نخواهیم بود.

وی افزود: منظور از عقل هم یک فهم مشترک و درک عامه تمامی انسانهاست یعنی اکثریت مردم آنچه را که درک می‎کنند و می‎خواهند، که در اصطلاح سیاسی به آن آرای عمومی می‎گویند، این باید معیار و مبنا قرار گیرد. رفتار هریک از ما باید منطبق با خواست و رأی عمومی یعنی احکام عقلی باشد.

استاد گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی درمورد اینکه دراین ایامی که درحال تغییر دادن ظاهر و باطن خود هستیم چه کنیم که خوش اخلاق‏تر شویم هم اظهارداشت: مسئله اخلاق مسئله تمرین و ممارست است . انسان فطرتا مستعد این است که از اخلاق حسنه برخوردار باشد.اما واقعیت این است تا آنجا که به فطرت آدمی مربوط می‎شود آن چیزی بیش از یک استعداد نیست واستعدادها در شرایط تجربی و تربیتی تحقق می‏یابند.

این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه تصریح کرد: ضمن اینکه اصول اخلاقی را از گفتار و آثار بزرگان و پیشوایان دینی می‎شنویم و می‎خوانیم و مرور می‎کنیم باید تمرین و ممارست کنیم که مسئله تخلق اخلاق مثل یادگرفتن و بکاربستن رانندگی و مهارتهای کامپیوتر در ما نهادینه شود. هرکس اگر به این ممارستها توجه داشته باشد عملا رفتار اخلاقی او کاملتر می‎شود و بهتر متخلق به اخلاق می‎شود. اگر هم چنین ممارستی نباشد متناسب با موقعیت رفتار می‎کنیم که گاهی هم ممکن است بنا بر شعر سعدی که می‌گوید "گاه باشد که کودک نادان به غلط به هدف زند تیری" تصادفا یک عمل خیری هم از ما سر بزند.

این نویسنده و مترجم اذعان داشت: اگر که آگاهانه مواظب رفتارمان باشیم و به معنای عام کلمه مواظب حقوق مردم باشیم از حقوق آشنایان و بیگانگان گرفته تا حقوق همه آدمها، مراعات کنیم کم کم متخلق به اخلاق حسنه می‎شویم.

صانعی درمورد درسهایی که از نو شدن طبیعت می‌گیریم هم یادآورشد:  درس نو شدن یعنی ما هر لحظه باید نو شویم به این معنی که فضایل اخلاقی بهتری را در خود پرورش دهیم و از رذیلتها و شرارتها  فاصله بگیریم.همه ما محتاج ممارست برای کسب فضایل و دفع رذایل بیشتر هستیم.

وی درپایان اذعان داشت: سعی کنیم شخصیتمان را با آراستگی به فضایل اخلاقی تازه و باطراوت و نوبه نو کنیم.

کد خبر 1563060

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha